Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Myxomycota Pontigne Paphiopedilum_gardineri Observatory_Circle Port_Jefferson_Station Persecucion_de_automóviles Plastilina_epoxica Phubbing Neoplasia_endocrina_multiple Paola_Espinosa_Sánchez Perhamita Numero_de_telefono_de_tarificacion_adicional Méréglise Navarre_Scott_Momaday Orthocarpus Pedro_Videla NUREG-1150 Nikolai_Ghiaurov Pedro_Ribera North_Hornell Onegai_Monster Partido_Socialista_de_Navarra-PSOE Partido_de_General_Villegas Otoscopios Pierrefiche_(Lozere) Ornismya_cyanocephalus Polyomavirus Nuestra_Señora_del_Pilar Oulunkylä Orange,_Texas Pawling_(Nueva_York) Pacenza Ononis_natrix_var_inaequifolia Noventa_y_dos Peter_Taylor Olórin Museo_nazionale_di_San_Matteo Paul_Gleason New_(canción_de_Paul_McCartney) Nevado_Alpamayo North_New_Hyde_Park Pleasanton_USD Orquesta_de_Cleveland Níspero_del_Japón Mycalidae Pigeonita Posen Nasturtium_armoracia Mycena_vulgaris Pedro_Ignacio_de_Castro_Barros Old_Crow,_Yukon Orchis_patens_ssp._spitzelii Omar_Sampedro_Bernardo Política_Exterior_y_de_Seguridad_Comun Pie_and_peas

html map