Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pulmon Marzena_Sowa Luis_Delage Madrone_(Nuevo_México) Martin_Kolář Meloe_nebulosus Maestro_de_moulins Gorrión_montés_de_los_Yariguíes Golpe_bajo_El_juego_final Magical_Mystery_Tour_(desambiguacion) Maipú_(volcan) Primera_División_Venezolana_1961 Proyecto_West_Ford Lycodon_striatus Miguel_Rios Regina:_Un_musical_para_una_nacion_que_despierta Los_náufragos Lázaro_Flury Miguel_Antonio_Vilardebo Pruebas_de_integración Michael_Heller Metasynaptops_tenuiflagellaris Prosmidia_hastata Pseudomys_fumeus Manny_Sanguillén Regules_(Cantabria) Mentha_piperita R_7 Quadrula_pustulosa Mecysmauchenius Pozuelo_de_Zarzon_(Caceres) Gran_premio_de_la_comunidad_valenciana Rebelion_Shimpuren Punyab Mantella Provincia_de_jauja Prisión_de_Lecumberri Racing_stripes Psoralea Profesion_regulada Matías_Manzano Marinski_(Tbilískaya,_Krasnodar) Masdevallia_gustavii Manel_Martínez_Fernandez Microrregión_de_Jacobina María_Bleda_y_Jose_María_Rosa Milciades_Peña_(p) Lomas_Del_Mirador Gomperz,_Theodor Migas_de_harina R.W.Pohl Microrregion_de_Cornélio_Procópio Mensaje_de_distracción Milkómeda Protea_argentea

html map