Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Diego_Gonzalez_de_Iguña Diego_Maciá_Anton Diego_Orejuela_Rodríguez Amblypterus_anomalus Alejandro_Ganzábal Diócesis_de_Teruel Crisis_en_Bolivia_(2005) Día_naranja Dieta_de_Spira Ana_Gabriela_Guevara Deficit_de_tarifa Corteza_cerebral_motora Duquesa_de_Borbón Dragonera_menor Copiapo_S_A Distrito_Ecológico_Hamilton Duiker_negro East_Petersburg_(Pensilvania) Diario_El_Fonógrafo Direccion_General_de_Divulgacion_de_la_Ciencia Duanez Dischistodus_perspicillatus Division_N.º_15_(Alberta) Delirar Doble_Vida Dark_Cloud Dialectos_de_prestigio Dia_Internacional_de_la_Solidaridad_con_la_lucha_de_la_Mujer_en_Sudafrica_y_Namibia Aleurocanthus_terminaliae De_la_mano_del_viento De_La_Garma Dildar Cordillera_subbética Cordillera_Tararua Dolores_Olmedo Cordula_charlesworthii Alhama_de_Aragón_Hotel Ammocrypta_meridiana Amuseta Disney_Channel_(India) Cristobal_de_Albornoz Diosma_mundiana Alekséi_Selezniov Cornelius_(Carolina_del_Norte) Derain Cordillera_de_Gagra Edificio_del_Daily_News Dassault_Mirage_IV Cookie_(juego) Dianthus_epirotus Corredor_Mediterráneo Almuerzo_sobre_un_rascacielos Cure Alinor_Azevedo Diabrotica_terminalis

html map