Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Salunga-Landisville_(Pensilvania) Saint-Leger-Bridereix Salvatierra_de_los_barros Sevilla_(ciudad,_España) Simonianos Susón_real Sonidos_para_una_exposicion She_Wolf Thingvellir San_Esteban_de_Litera The_Invisible_(película) Saint_Augustin_(Correze) Traza_parcial Serpiente_del_arbol Salud_y_Servicios_Humanos_de_Texas Shang-Hua_Teng The_People_Under_the_Stairs The_Adventure_of_the_Three_Garridebs Semicorcheas Simon_Bolívar_(estación_de_TM) San_Cesario_di_Lecce San_Lorenzo_in_Miranda Santa_Trinita_dei_Monti Sulma_E._Rugolo_de_Agrasar Segunda_División_de_Espana_1942_43 Saint_Philbert_de_Grand_Lieu Tierra_de_Gosén Simón_Sáez_Mérida Square_Enix Terezín Trabajo_Amargo Susinkwan_Chaui_Moo_Do Thanaka Sainte-Croix-de-Quintillargues Tour_de_Francia_1971 Sauvallea Tamunangue Sobaco Steviopsis_fendleri Stanford_R._Ovshinsky Struffoli Siglo_XXI_adC Suat_Mamat Strix_nigrolineata Tebessa Taccácea Tony_Bettenhausen Start_up Socket_R Sclarea_lusitanica Torre_Muztagh Subligny Sha'ar_LaMathil San_Javier_(estación) Santuario_histórico_Pampas_de_Ayacucho

html map