Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Physocaulis Pelarrodríguez_(Salamanca) Pinzon_de_cactus_comun Pantano_del_Dniéper Periodo_Clásico_de_América Periodo_de_incubacion Perspectiva_Nevski Néstor_Caballero Parque_nacional_Montes_Moresby P.K.Mukh. One_in_a_million Osiel_Cárdenas_Guillen Palomino_(desambiguacion) Pierre-François_Bouchard Pentecostalismo_clásico Parkraemeria_ornata Oberna_schottiana Pañuelito Número_mágico_(informática) Ninfas_y_satiro Peoria_(Illinois) Oui-ja O_Savinao_(Lugo) Oficina_de_Aduanas_y_Protección_Fronteriza_de_Estados_Unidos Pablo_de_Olavide Naravaso Orchis_aetnensis Ophrys_aranifera_f_oodicheila Pacha_Kamaq Mussaenda_sumatrensis Phycella_obtusifolia Oconomowoc_Lake_(Wisconsin) Pepino_común Patrulla_militar_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sankt-Moritz_1948 Pine_Hill_(Alabama) Palacio_de_Olite Ostrovul_Letea Partido_Comunista_Vietnamita Peter_Mokaba Método_de_Billings Nancois-sur-Ornain Neophilippiana Pablo_Couñago Parque_natural_del_Señorío_de_Bértiz Pont_de-Labeaume Norma_Herrera Nippon_TV Numero_periódico Plegarias_para_Bobby P_J.Braun Ozurgeti Pate_brisée Plocosperma Pepe_Barrena Poropanchax_stigmatopygus

html map