Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Claude_Ignace_Francois_Michaud Combination_Laws Alberto_Elmore_Fernández_de_Córdoba Cinco_horas_con_Mario Zebrias_fasciatus Vímana_(nave) Vigna_unguiculata_subesp._sesquipedalis Ahe Cine_de_la_movida_madrilena Van_Cortlandt_Park_Calle_242_(linea_de_la_7ª_Avenida–Broadway) Clara_Bow Accion_Exterior_de_la_Unión_Europea Zuheros_(Córdoba) Yatytay_(Paraguay) Compluti_Urbis_Universitas Wichan Codigo_de_Comercio_de_Argentina Charles_A._Braun_House W._E._Henley Vittorio_de_Sica Complejo_de_ataque_a_la_membrana Cluny_(desambiguacion) Wladysławow_(Gmina_Żelechow) Condado_de_Marengo_(Alabama) Whistle_(canción) Alastair_Hannay Cilurnigo Xandros Aeropuerto_Internacional_de_Vancouver Adinodus_pattersoni Condiciones_Generales_de_la_Contratacion Yacimientos_de_La_Espina_del_Gallego_Cildá,_El_Cantón_y_Campo_de_Las_Cercas Zona_bentonica Agua_potable_y_saneamiento_en_el_Peru Vanda_longifolia Ciclismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Seul_1988 Ciudad_de_Deportiva_Irving_Saladino Villoruebo_(Burgos) Xosé_Ramón_Reboiras Adam_Oliver Vivienda_en_japón Venutius Condado_de_Louth Aeropuerto_Internacional_de_Urumchi Zona_de_fresnel Coeficiente_de_reflexion Cladophyllus_bousqueti_bousqueti WP:POV Across_a_Wire_Live_in_New_York_City Confederacion_de_Asociaciones_Vecinales_de_Andalucia Zambullidor_chico Zoran_Planinic Clara_Nuñez_de_Azcuénaga Al_final_de_este_viaje Yahya_ibn_Mundir_al-Muzaffar

html map