Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Carex_nigra_var_chlorogona Castor_(Luisiana) CYTF Cephaloleia_ruficollis Bosque_de_frondosas_de_Europa_occidental Bartholomew_ogbeche Cerastium_nipaulense Bodegon:_un_trozo_de_salmón_un_limón_y_tres_vasijas Campeonato_Mundial_de_Patinaje_de_Velocidad_Individual_sobre_Hielo_de_1996 Breviraja_spinosa Campeonato_Mundial_de_Badminton_de_1987 Carlos_Manuel_Castillo Canuto_iv_de_dinamarca Buena_Vista_(Caazapá) Bruja_Zárate Castellvi_de_Rosanes_(Barcelona) Brian_Harold_May Broken/Primer_milenio_a._C. Capitan_Misterio Cedar_Point_(Illinois) Ceclavín_(Caceres) Campeonato_mundial_de_baloncesto_femenino_de_1959 Canton_de_Montgiscard Battle_Fever_J Campeonato_Mundial_de_Voleibol_Femenino_de_2010 Campeonato_Mundial_de_Natacion_de_2009 Batalla_de_Stadtlohn Bipedo_facultativo Carabela_Española Brian_Bafana_Baloyi Bunuel_y_la_mesa_del_Rey_Salomón Bulbul_ojiblanco Biblioteca_Galo_Sepúlveda Año_96_adC Braulio_de_zaragoza Cantando_por_un_sueno_(cancion) Basilica_de_Santa_María_(Alicante) Bolsa_de_consorcio Bahía_de_Bakú Carmen_de_Areco Casa_Baird Candeias_(Bahía) Café_de_Costa_Rica CC_by_sa Basilica_de_Saint_Denis Año_562 Bobby_Hogsett Calle_Bleecker/Broadway_Calle_Lafayette_(estación) Bruno_Maddox Baluchistan_(region) Buró_Político_del_Comite_Central_del_Partido_Comunista_de_la_Unión_Soviética Bogotá_D.C Capítulo_02_(La_pecera_de_Eva) Batalla_espacial_de_naboo Caja_Mediterráneo

html map