Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Monadenia_bracteata Miquel_Iceta_Llorens Anteo Idioma_kunza Athemus_rotundiphysus Antonio_Amer_Llodra Grupo_Lemminkäinen Aubepierre-Ozouer-le-Repos Helianthemum_glaucum Apóstoles_(ciudad) Hipermercados_Garzón Haplochromis_barbarae Molinete_(revista) Arrecife_Winslow Hungurvaka Antonio_de_Gaztañeta Auto-Engano Auguštanovec Hamburg_(Minnesota) Armeniaca_vulgaris Mulugeta_Abate Ministerio_de_Relaciones_Exteriores_de_Japón Mortadelo_y_Filemon_La_elasticina Arte_popular Anicio_Severino_Boecio Archibebe HazteOir.org Mortadelo_y_Filemón_¡Misión_Triunfo! Andrés_Schneiter August_Henning_Weimarck Mixcoac_(estacion) Humberto_Antonio_Podetti Area_metropolitana_de_Salt_Lake_City Héctor_Solanas_Pacheco Asón_(Soba) Huilabradys Mix_tape Atheris Gymnothorax_mccoskeri Guardia_Nueva_(historia_del_tango) Horia_Colibasanu Hot_(canción) Haza_Honda Henry_Bogdan Monumento_Ferial_de_Barquisimeto Ano_1455 Asplenium_pilosum Associazione_calcio_fiorentina Himson_Teleda Aymán_al_zawahiri Hugo_Rodriguez Hilmar_Örn_Hilmarsson Arte_cubano Homestead_Base Modelos_de_geometria_no_euclidiana

html map