Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Lakewood_(Nueva_York) Jardín_Botánico_Comunal_de_Lucca Liga_checoslovaca_de_fútbol Javier_Fernández_del_Moral Liras_de_Ur Jack_Ketchum Intef_V Jardinera_(carruaje) Josep_Brunet KV_498 International_Hydrographic_Organization Lame_Deer_(Montana) John_H_de_Bye La_Celia_(volcan) José_Segundo_Carvajal Knischatiria Juan_Bagur_Coll Kosmos_750 La_Trinite-Surzur La_ley_(psicoanálisis) José_de_la_Iglesia Johann_Bode Joaquin_María_Ferrer_y_Echevarría John_G._Thompson Lista_de_episodios_de_God_Mazinger Le_Breil-sur-Mérize Liga_Patriotica Limans Kepler_(cráter) It's_Alive_1974_1996 Joaquim_Tomás_do_Amaral Jose_María_Sanchez_de_Toca_y_Catalá John_Battelle Jardín_Botánico_de_Cairns Jámblico_el_Sirio Jhonny_da_Silva Jorginho Kaitlin_Olson José_María_Orense LZZI Isabel_Gomez_Perez Juan_Alonso_Perez_de_Guzman_y_Guzmán José_de_Braganza Jose_Manuel_Pinto_Colorado Isla_de_Espardell Lazer_(revista) Libro_del_amduat Julius_Heinrich_Karl_Schumann Juan_Antonio_de_Vizarron_y_Eguiarreta Kostrok Jerónimo_Rodríguez_de_Santisteban_y_Rodríguez_de_Santisteban Lee_Wallace Leonor_Scliar_Cabral Juan_Vázquez_de_Molina Ivan_Gasparovic

html map