Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Fuenteelmonje George_Prosper_Remi,_Herge Gaceta Ruth_Hiatt Rhinoptynx_clamator Rick_Jason Fuerte_de_Sagres Ruta_Nacional_381_(Japon) Unicentro Universidad_del_Claustro_de_Sor_Juana Igneas Iglesia_parroquial_de_Santa_María_la_Mayor Rubén_Lobato_Elvira Ruben_Dario_Bedoya George_Clooney Genero_de_videojuegos Iglesia_de_San_Vital Río_White Románico_aragones Roca_orbicular Glaucodón Ierida Ripion Frías_de_Albarracín_(Teruel) Iglesia_de_San_Pedro_de_Aransís Insomnia_(desambiguación) Gaml Utricularia_pubescens Rio_Kei Richard_Sherman Funciones_raíces General_Pavia Iglesia_de_Santa_Maria_de_la_Encarnación Río_lauca Gal_Gadot Municipio_Bolivar_(Falcon) Rezső_Kasztner Río_Níger Igor_Glusčevic Fray_Pedro_de_Bardeci Un_topo_y_dos_berberechos Friedrich_Justus_Perels Rio_Lhûne Troglodytes_rufociliatus Uniformismo_linguístico_en_Francia Ignacio_Valente Municipio_de_Franklin_(condado_de_Story,_Iowa) Republica_Batava Iglesia_de_San_Cosme_y_San_Damian_(Encío) Relevos_de_4x100_m Roncus_pugnax Una_cosa_por_otra_(Los_80) Iglesia_de_Ransäter Unidad_de_formación_de_colonias Innere_Altstadt_(Dresde)

html map