Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Antipatron Annalen_der_Botanick._ed._Usteri Antoine_Depage Arte_geometrico Ibis_afeitado Gymnocrex_plumbeiventris Help_(Buffy_the_Vampire_Slayer) Another Morirás_en_Chafarinas Aythyinae Apercibir Asociación_Deportiva_Barrio_México Avenida_Cabildo Helminthosporium_atrovirens Homoderus_mellyi_mellyi Arterias_intercostales_aorticas_de_la_III_a_la_XI Modelo_de_la_diversidad Andoni_Aiarza Avenida_Presidente_Hipolito_Yrigoyen Miss_Texas_USA IOS_6 Aspecto_(linguística) Asparago_triguero Mochila_arhuaca Asociación_de_Fútbol_de_Zimbabue ModSecurity Area_Metropolitana_de_Cochabamba Modulación_con_Codificación_Reticulada Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayrá_Itatin,_Paraná,_Tape,_Uruguay_y_de_los_guaycurues Angeles_Goyanes Ministro_de_Asuntos_Exteriores_y_de_Cooperación_de_Espana Augusto_césar_leal_angulo Montañas_Bucegi Hydrocotyle_peltata Anade_rabudo Hospital_Abraham_Piñeyro_de_Junin Anastasia_Manahan Aragonés_de_las_comunidades_aragonesas Autovía_GC-2 ICFES Ibedenona Humbird_(Wisconsin) Guinda_(El_Salvador) Henri_Adolphe_Auguste_Deglane Anthicodes_fragilis Husares_de_la_Gran_Guardia Minamoto_no_Hitoshi IEC_60870-5-101 Augers_en-Brie Arnica_chamissonis Hierodula_sorongana Haplochromis_labriformis Hugo_A._Rennert Montañas_del_Atlas Muelle_de_gallineras

html map