Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Picture_Rocks_(Pensilvania) Palaestra_quadrifoveata Parroquia_El_Porvenir Partido_de_coronel_rosales New_Boston_(Illinois) Papa_Gregorio_XVI Poli(but_1_eno_1,4_diilo) My_Love:_Essential_Collection North_Wantagh,_New_York Paríksit Pachequito Norte_de_California Na_Burguesa Paderne_(La_Coruna) Obregon_(Cantabria) Origanates Mustela_erminea_kaneii North_American_Soccer_League_2012 Mycocepurus_smithii Pina_de_ebro Neobisium_labinskyi Museo_nacional_de_Banglades Nikolai_Miklujo_Maklái Parque_Nacional_Cabo_Arido Petr. O_amigo_da_Onça Pont_au_change Musica_y_estrellas Palacio_de_San_Andres_de_Cornellana Método_paranóico_critico Oscar_Gonzalez_Yáñez Ollières Paralelo_20_Norte Método_de_la_temperatura_basal Popcorn_chicken Pegoplata Parque_Natural_de_Cornalvo Plátano_pícaro Percival_Christopher_Wren Picos_más_altos_de_Los_Andes_argentinos Pardies-Piétat Nottinghamshire Músculo_palmar_corto Pasaje_Barolo Penarol_(desambiguacion) Oncodostigma Münchner_Stadtderby Pereskia_panamensis Paridera Nanticoke_Acres Parque_nacional_Histórico_(Haití) Pedro_Matutes Natalia_Sánchez_Molina Peñarroya_-_Pueblonuevo_(Córdoba) Ocelo

html map