Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Grupo_Iruña_Navarra Hemingway_(Carolina_del_Sur) Hydromys_hussoni Herb_Krautblatt August_Neidhardt_von_Gneisenau Ayn_al_Hilwe Históriografica High_Stakes_(álbum) Hartwrightia_floridana Avedillo Hecatasaurus Guacamayo_cabeciazul Arimetus_tuberosus Histomonosis Gustaf_Horn Historia_del_Club_Estudiantes_de_La_Plata Austrey Guerra_marroqui Antropología_social HD_148379 Miloš_Pech Antonio_Pareja Hipolito_Irigoyen Holden_Sportwagon Monasterio_de_San_Pedro_de_Tenorio Monolepta_bengalensis Guerra_de_Independencia_griega Auricularia_auricularis Mirtha_Medina Hecho_(Huesca) As_the_angels_reach_the_beauty Miss_Venezuela Huecija_(Almería) Grumann_Goose Guerra_de_los_7_anos Gylippus_cypriotica Millonario Hospital_Reina_Sofía_de_Murcia Hora_babilónica Moresco HRT Andrés_Guazurary Moto_Racer Asociación_de_Guías_y_Scouts_de_Chile Asi_es_si_os_parece Guepardo_americano Morlocks_(x_men) Angel_beats Guájar-Alto_(Los_Guájares) Anos_410_a.C. Antrax Momias_de_Llullaillaco Grugé_l'Hopital Aurrerá_de_Vitoria Heli_Malongo_Airways

html map