Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Euparkeria_capensis Facility_management Emilio_Gonzalez_(desambiguacion) Estación_de_Valladolid_Campo_de_Béjar El_Azul_es_el_color_más_cálido El_país_de_las_mujeres_(telenovela_de_2002) El_Silencio_de_los_inocentes Ermita_de_Santa_Lucia_(Javea) Francis_(Oklahoma) Foster_(Oklahoma) FIAPF El_Cerrito_(San_Diego) Emilia_sinica Espanol_aljamiado Estacion_de_Delicias Forever_Love_(Cute) F_C_Copenhague Favio_Pozo_Zárate Francisco_Vázquez_González Fernando_II_de_Habsburgo El_jinete_eléctrico Estandarte_Real_de_Baeza Eugen_Huber Escudo_de_Mato_Grosso El_Sueno_de_mi_Vida Franco_de_Ruanda-Urundi Eirik_de_Hordaland Eldorado_(Mato_Grosso_do_Sul) Epiez-sur-Chiers Elisabeth_Görgl Escritorio_(informática) Formación_Tendaguru Fondarella Euphorbia_grandidens Esqui_nordico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Chamonix_1924 Francisco_Antonio_Enrique_Jiménez_Fernández Faustino_Garcia-Monco_Fernandez Estadio_José_Bernardo_Pérez Epicauta_femoralis Fabio_Schiavi Estacion_de_Manresa_Baixador Edith_F._Helman Federacion_Sportiva_Nacional Faber_Castell_AG Espanol_colombiano Embalse_Cogotí Euphorbia_obtusifolia_subsp_regis_jubae El_libro_Matriz_de_la_Iglesia_de_Queniquea Francisco_Javier_Simonet_Baca Eugenia_brasiliensis Foro_de_Innovacion_de_las_Américas El_Tor Eleccion_complementaria_de_julio_de_1972 Estadio_Artigas Estación_Boeuf

html map