Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Odar Polémica_sobre_los_hallazgos_epigraficos_de_Iruña_Veleia_en_2006 Mylabris_coecus Pasteleria_de_España Nadie_conoce_a_nadie Myrtus_guineensis Navarredonda_de_la_rinconada Parahormetica_punctata Parque_eólico_de_Es_Mila Pas_de_Jeu Peso_Colombiano Pastillas_antidepresivas,_religiones_y_demas_.._para_el_alma_(reedición) Operacion_Jubilee Nannobisium_mollis Noken Orbita_de_Molniya Pedro_Aguado_Bleye Poblado_del_Salto_de_Castro PR:AM POEM@home O_toso Papaina Oxácidos_Nomenclatura Pasquale_Padalino Neva Petlalcingo Nikolái_Pátrushev Neotrichus_foveatus Narkatiaganj Peones_conectados Parador_Nacional_de_Turismo Orham_Pamuk Pedro_Martín-Benitas Parque_Nacional_de_Jaú NHAC Petrucci Partido_Popular_del_Pais_Vasco Nicrophorus_confusus Onogoro Notiochelidon_pileata Piedra_miliar Neofiguración Platycodon_glaucus_f._albiflorus Nino_Gloria Norman_Davies Naval_1°_de_Maio Paridea_cyanipennis Pluma_en_Ristre Méndez_Nuñez_(D_63) Método_de_Dormand-Prince Oreina_intricata Olga_(Luisiana) Parque_Natural_de_la_Cumbre_Circo_y_Lagunas_de_Peñalara Pine_Level_(Florida) Portland_(Victoria)

html map