Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Hauffenia_wienerwaldensis Avondale_(Colorado) Arturo_Saavedra Archaeobacteria Hisam_ibn_Ahmad_al_Kinani_Al_Waqasi Icahuate Arcilla_de_londres Ideorhipistena_occipitalis Antonio_Manoel_de_Vilhena Arena_de_los_Trabajadores Guerra_Santa_de_Cracovia Hermonville Hollywood_Sign Moneda_comunal Guerra_de_la_independencia_irlandesa Arrondissement_de_Nevers As/400 Monolingüismo Idioma_mapudungún Haplogrupo_M_(ADNmt) Gustine_(Texas) Monumentos_Historicos-Artísticos Mogrovejo Anduzedoras_oxyrhynchus Idioma_fur Historia_de_peru Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayra_Itatín_Parana_Tape,_Uruguay_y_de_los_guaycurues Hesperethusa_crenulata Idioma_anor Guerra_centrada_en_la_red Harris_County_Sheriff's_Office Antonio_de_Sangallo_el_Joven Minutaleyrodes_indicus Avelino_de_Aróztegui Haloche H.W.Jen Henrico_County_Public_Schools Asociación_Española_para_el_Estudio_del_Cuaternario Annezay Asociación_Polaca_de_Fútbol Hopewell_(Pensilvania) Antillas_Neerlandesas_en_los_Juegos_Olímpicos Momofuku_Ando Aqua_Virgo Idioma_vienés Monte_de_la_perdiz Hernia_del_deportista Gutium Ministerio_de_Agricultura_Ganaderia,_Pesca_y_Alimentacion Area_censal_de_Príncipe_de_Gales-Hyder Hermandad_de_Culto_y_Procesion_de_Jesús_Nazareno_del_Perdón_y_Maria_Santisima_de_Nueva_Esperanza_(Málaga) Monasterio_de_Santa_María_de_la_Oliva Antony_and_the_johnsons Gustavo_Alcalde_(guionista) Huracán_de_Galveston_(1900)

html map