Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Gunter_zahn Angianthus Hyalothyrus Historia_del_ferrocarril_en_España Andros_de_KO_35 Heurística_(informatica) Montcherand Mohamed_Aben_Quich Atriplex_curvidens Hospital_General_Dr._José_Gregorio_Hernández Gómez_Manrique_(arzobispo) Guazu_Cua_(Dpto._Ñeembucu_Paraguay) Anglofilia Hito_Histórico_Nacional_(Estados_Unidos) Mirrors_(álbum_de_Sandra_Cretu) Hršak_Breg Anillo_periocular Ardea_cocoi Ano_297 IG_Farbenindustrie_AG Idioma_espanol_en_Espana Mr_A-Z_(2005) Av._La_Plata Hermandad_del_Stmo._Cristo_de_la_Buena_Muerte_y_la_Stma._Virgen_del_Mayor_Dolor_(Silencio) Anselm_Nogues Highton_de_Nolasco High_School_Musical:_La_selección Haluro_de_plata Guillermo_Coco_Hernandez Grinan Grupo_mediatico Halluces Angolatitan Hálfdan_Brönufostri IKA_Jeep Molluginaceae Appel Honaunau-Napoopoo Aumento_optico Hospital_Real_de_la_Corte Archimedes_(cráter) Minoria_Agraria Humberto_Enríquez_Frödden Guerra_de_Sucesion_de_Austria Halau Henri_Cartier-Bresson Hypocassida_meridionalis Apócritos Aura_sabanera Mimobolbus_decoratus Montelibano_(Cordoba) Heinz_Ackers Avon_la-pèze Astor_Row Hyospathe_sodiroi

html map