Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Aporo Athemellus_yaeyamanus Moncheaux_les_Frevent Monica_Cruz Autocue Ibitinga Historia_del_psoe Hitta Andelain Hiwassee_(Virginia) Autopista_Dr_Arturo_Umberto_Illia Montagnac-sur-Auvignon Avant-lès-Ramerupt I_could_be_the_one Hector_Atilio_Delmar Minutisia Mogliano_Veneto Aníbal_Zanartu_Zanartu Groombridge_34 Himatolabus_umbosis Hermandad_de_La_Soledad_de_San_Lorenzo_(Sevilla) Mkilua Asterix_el_Galo_La_cizana Guerra_de_la_reina_Ana Hist._Veg._Isles_Austral._Afriq. Arturo_Rawson_Corvalán Asociación_de_Fútbol_No_Amateur_de_Santa_Elena Mordellistena_otohime Guru_Nanak_Dev Molossops_mattogrossensis Mordella_palmae Armanón Armanón Miracle_Valley Antonio_Guiteras_Holmes Identidad_(album_de_Taller_Canario) Hil.lel Autopista_José_Antonio_Páez Artesonraju Arroyo_yerua Guerras_entre_Suiza_y_la_Casa_de_Habsburgo Andrew_claude_de_la_cherois_crommelin Apocynum_purpureum Ministerio_de_Administración_Territorial_de_Espana Avon_Championship_of_Chicago Aspendos Asalto_y_saqueo_de_San_Nicolás_(1812) Asistencia_de_salud_privada Hipsometría Ascarat Monopoyesis Andres_Caparrós_Jr. Anáspido Armeria_caespitosa Animal_mitológico

html map