Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

José_Mendes_Cabeçadas J_A_Rios Ke_hiragana Jabreilles_les-Bordes Kambar Liceo_N_8,_Arturo_Alessandri_Palma Jonita_Gandhi James_Bevan Lifted_(cancion) Light_painting Jaime_Castro_Castro La_Escopidora Larroque_Saint-Sernin La_Navidad_de_Los_Animalitos_del_Bosque Kenneth_Bancroft_Clark Islas_Marquesas Lance_Thomas Johan_Christian_Fabricius Lekhwiya_SC Kozép-Dunantúl Lante Lepidochelys Linea_3bis_(Metro_de_Paris) Kazajistán_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_2000 La_Gabriela_(película) Las_Masias_de_Voltregá Jaider_Arboleda José_Cadena_y_Eleta Julian_Vara_López Libor La_Opinión_de_Malaga Leticia_y_los_peces_rojos Intervencion_extranjera_en_la_Guerra_Civil_Espanola Jiří_Kylián Instituto_Nacional_de_Estadística_y_Censos_(Costa_Rica) Kenardington Jan_Seyum Jorge_David_Romero_Rios La_cocina_del_show Isla_de_Caja_de_Muertos Jesus_de_Nazareth_(película_de_1942) Lejos_de_veracruz La_varita_de_la_juventud Instituto_Max_Planck_para_la_Biología_del_Desarrollo K.S.K._Ronse Jose_Alejandro_Ferreyra Ismael_de_Jesus_Rodriguez Jorge_Manicera Kaučuk_Opava Liga_Postobón_II_2010 Ley_de_weber Jose_María_Yáñez_Carrillo Las_cartas_de_Frida Lenguas_dené-yeniseas Leuciva

html map