Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ivonne_Ortega Liaoning_(16) Jose_Luis_Munárriz_e_Iraizoz José_de_Azpiroz_y_Azpiroz Isla_Amsterdam Lavalleja_Futbol_Club_(Minas) International_Champions_Cup_2014 Lineas_Extremenas_de_Autobuses_S_A James_Herriot Kevin_Baugh Jose_Antonio_Patlan Jamtli Jorge_Silva_Somarriva Laguna_Hills_(California) Inter-frame Lista_de_Academias_Lingüisticas Ismael_Kadaré Javier_Eskalza Julio_manuel_domingo Jorge_Gonzalez_von_Marees La_Cañada_(Cordoba_Argentina) Jose_Basco_y_Vargas Leojac J_R_R_Tolkien Lafox Jose_Ramón_Tolivar_Faes Kyburg_(Zurich) Jorge_Barrios Jose_Arbulú Jorge_Mijáilovich_Románov Kommunar_(desambiguación) José_Rodriguez_Davie Jean_François_Marmontel Lichoidea Lawrence_Doherty Johann_Bernhard_Bach_(1715-1739) La_reina_de_las_carretillas Leidschenveen_Ypenburg Jesus_Caldera_Sanchez_Capitan Lepus_sinensis José_Sumsi_García Júlio_César_de_Mello_e_Souza International_Federation_of_the_Phonographic_Industry La_banda_timbiriche_(cancion) Johnny_Gargano Ira_Gitler La_Jaula_de_Oro José_Antonio_Bermudez_de_Castro_Fernandez Jesús_Sotomayor_Martínez Jardines_de_la_Ciudad_del_Vaticano La_Banda_de_Tlayacapan Les_cagous Juanjo_Díaz Junín_(Buenos_Aires) Liu_Chao-shiuan

html map