Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

AWA_United_States_Heavyweight_Championship Aaron_stampler Abenjacan Vernicia_fordii Zarza_de_los_rastrajos Cheminot Condado_de_Brod-Posavina Walter_H_Zinn Chilmol Condado_de_Chaves Confitillo Xe-135 Conexion_Asturias Christian_Trombetta Agencia_Internacional_de_la_Energia_(AIE) Vodacom_Challenge Viejas_locas Abilio_del_Campo_y_de_la_Bárcena Villers_en-Haye Acido_fórmico Cleville Yoshimi_battles_the_pink_robots Wiener_Schnitzel Albert_Ernest Christian_Ferrer Columna_(base_de_datos) Adriana_Sklenarikova Weston_Lakes_(Texas) Aix_(genero) Chezelles_(Indre) Computacion_paralela Consejo_Supremo_Islamico_Iraqui Very_high_frequency Yitzhak_Orpaz-Auerbach Vasoconstriccion_periferica Abhurita Consolas_de_videojuegos Cong_hòa_Xa_hoi_Chủ_nghĩa_Việt_Nam Alberto_Varela_Grandal Chauliodus_dentatus Comisión_de_Seguridad_Nuclear_Canadiense Ahorro_energetico Condado_de_Washington_(Maryland) Coelorinchus_carminatus XIX_distrito_de_París Administracion_de_Registros_y_Archivos_Nacionales_de_EE._UU. Consumo_de_oxigeno_post_ejercicio Zorro_de_dientes_pequeños Concepto_Bobath Villanueva_(La_Guajira,_Colombia) Cofan Christovao_Falcão Academia_francesa_en_Roma Via_Colectora_Quito_La_Independencia Yevséi_Grigorievich_Liberman

html map