Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Provincia_de_Plovdiv RUEHL_925 Mago_de_Alta_Gracia Matías_de_Cuellar Quail_Ridge_(Florida) Puebla,_Puebla Grave_(voz) Powiat_łęczycki Madrid_(Nebraska) Primera_Division_de_Chile_1973 Quiropractico Los_Indios Megalognatha_apicalis Prey_Veng Prefectura_de_Karditsa Región_de_Tambacounda Powiat_jeleniogórski Ramon_Ferro Pub_grub Puerto_de_Burriana Maria_Teresa_Ruiz Provincia_de_Laghouat Rebelión_de_Los_Gomeros Mas_Alla_De_La_Belleza Marta_Matamoros Mateo_Alonso Premio_Sant_Jordi_de_Novela Premio_Poeta Radio_España Gregorio_Orozco Llayras Goya_Toledo Raul_Agne Prayapatis Medio_mínimo Luis_Garcia_Sainz Matías_Novoa Metropolis_(DC_Comics) Purusa Long_Point Manuel_Murillo_Argáiz Llorenc_Bisbal Línea_D20_de_TMB Lycopus_formosanus Prunus_ernestii Rade_serbedžija Mercues María_Soledad_Gutiérrez_Zaldívar Luis_de_la_Lastra_y_Cuesta Primera_División_de_México_Invierno_1997 Manuel_Ascensio_Segura_y_Cordero Metrolink_(California) Mauro_Pichini Miguel_de_la_mora_de_la_mora Mariano_Castro_Zaldívar

html map