Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Santuario_de_santa_casilda Seznam_Rostlin_Kvĕteny_České Termometro_de_globo Springer_(Nuevo_México) Saint-Augustin-de-Desmaures Time_magazine Susan_Strange Terminal_E_(Metro_de_Boston) Tithymalus_villosus Servicio_de_Aviacion_Naval The_Simpsons:_Virtual_Springfield Terremoto_de_Iwate-Miyagi_Nairiku Saint-Germain-les-Buxy Sebekhotep_VI Saint-Fiacre Terremoto_del_Océano_Indico_de_2004 San_Tomé_y_Príncipe Sax_Rohmer Teresa_Hurtado_(actriz_1983) San_Xoan_de_Vilacova Saturnino_de_Lucas_Gilsanz Terence_Stansbury Sujo San_Lorenzo_de_Almagro TT-34 Shidehara_Kijūrō Tabre The_Naked_Jungle Taborno Tercer_Túnel_de_Agresión Sherlock_Holmes:_Juego_de_Sombras Theodor_Bibliander San_José_Cafasso Sandim Sierra_de_la_alfaguara San_Salvador_(Hidalgo) Saint-Pierre-du-Mont_(Landas) Saccharomyces_carlsbergensis Tom_Workman Tono_martin Serézin_de_la_Tour Tenencia_de_Alcalatén Teatro_Morelos_de_Maravatío Sheikh_Mujib Tratado_de_Libre_Comercio_Norteamericano_(TLC) Television_Azteca Sangenjo_(Pontevedra) San_Nicolás_de_Aviles Torneo_de_Casablanca_2014 Tomás_Garcia_Angulo Seleccion_de_balonmano_de_la_Unión_Soviética Sandra_Perkovic Tasa_de_crecimiento_demográfico_cero Thorius_magnipes Seleccion_de_basquetbol_de_Serbia

html map