Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Kemence Joseph_arthur_de_gobineau Julio_Aumente Jayuraho Linea_del_Main John_Major Kolkata Kim_Dong_Moon Keti-koti Itati_(Argentina) José_Alcalá Lago_de_Talvacchia Lagan Ist_das_alles?_(13_Hohepunkte_mit_den_Arzten) Limnophilomyia JH_Djazair Las_Lagunetas_(Buenavista_del_Norte) José_Diez_Canseco Juegos_Olimpicos_de_1956_(desambiguacion) Leet Jorge_Pedro_Codicinio_di_Paola Lista_de_los_estados_de_Mexico Juan_Munoz James_Schuyler Kevin_Spencer J_G._Herder Laguna_de_los_Cóndores Juan_Idiarte_Borda Joxean_Fernández_Matxin Jorge_de_Menezes Langle_de_Cary Lista_de_capitulos_de_Zero_no_Tsukaima La_Bañeza_F.C. John_E._Long Jardin_de_Balata Kotwica_Kolobrzeg Kamal_ud_Din_Behzād Lake_Carmel Javier_Ovalle_Errazuriz Ivan_Ukhov Leon_V Karl_Friedrich_Hieronymus,_baron_de_Münchhausen Lenílson_Batista_de_Souza Kotō_(Tokio) L10_Metro_de_Barcelona Lasarte_Oria_(Guipuzcoa) La_noche_del_vampiro Juan_Bautista_Peña_(pintor) Jardín_Botanico_de_Christchurch Jean_Paul_Proust Johann_Gunther_Bach_(1703-1756) Juan_de_Albret Javier_García_(cantante_argentino) La_decimoquinta_temporada Koulouri

html map