Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Año_93 Castillo_de_Llagostera Año_192 Bartosz_Białkowski Cabañas_de_Juarros Blénod_lès_Pont_à_Mousson Bandera_de_Arauca Besos_al_aire Castillo_Belit Brasiliopuntia Bernardo_guimarães Celedonio_(mártir) Bertha_Pappenheim Chapungu_United_FC Basso_cantante Basicarpus Cantidad_física British_american_racing Champions_League Changsha_Ginde_FC Capota Bunola_(Islas_Baleares) Cartel_político Broadchurch Campeonato_del_Levante_de_fútbol Barcala_(santa_marina) Bodegon_con_cebollas Campeonato_de_Apertura_de_Chile_1949 Carex_egregia Batalla_de_ichi_no-tani Castellfollit_de_Llobregós Carlos_Augusto_Rivas BMW_E23 Castillo_de_Hosap Cañabota_Gata Calamon_takahe Bazar_de_las_Especias,_Estambul Challenger_de_Recanati Castil_de_lences Bagad_Landi Bourride Barberá_Rookies Cereus_calcirupicola Candial_blancal Barbara_Mikulski Barbues Casimiro_Chovell Carrie_Preston Caedwalla_of_Wessex Casa_fuerte_de_El_Campillo Carpoxylinae Best...I Bienandanzas_e_fortunas Calyce_kamerunensis Capitulos_de_Neon_Genesis_Evangelion

html map