Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Saint-Martin-de-Jussac Sublevacion_de_los_cristeros Sonderauftrag_Linz Terremoto_de_Tokachi-Oki Torneo_del_Interior_Temporada_2007 Trastorno_de_déficit_de_atencion The_Madcap_Laughs Seleccion_de_futbol_de_las_Islas_Virgenes_Británicas Teleflex_Tour San_Miguel_de_Montanan St_Georges_F.C. Somosierra Saint-Sauveur-Lalande Siglo_XXXIII_adC Saint_Jean_Brevelay Sin_advertencia Teodulfo_de_Orleans Solomon_West_Ridgeway_Dias_Bandaranaike Secretaría_de_Estado Seismosaurus Tatsurō_Yamashita Tierra_del_Fuego_(película_de_2000) Sao_Cosme_do_Vale Sebastian_de_Arévalo Sintesis Trachurus_novaezelandiae Saint_Aubin_des_Bois_(Calvados) Tobias_Hume South_of_heaven Steinh Sistema_de_conmutacion_rotary Stachyanthemum_schomburgkii San_Vicente_(estación) Tordilio Serie_314_de_Renfe Salon_de_los_independientes Tomás_Hubschman Sant_Feliu_del_Raco Shakespeare_Enamorado Sö_163 Selección_de_futbol_de_Checoslovaquia Tinta_huevos Sandia_National_Laboratories Sepultura Selección_bruneana_de_futbol Sarraméa Technical_metal Saint_Andre_de-Bage Talégalo Toulon-sur-Arroux Sempervivum_dichotomum Siglo_XCI_a._C. The_White_Stripes Soliva_Este Svanholm

html map