Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Sebastia_Serrano_Farrera San_Drostán Sphenoraia_duodecimmaculata Saint-Amour_(Jura) Social Talus-Saint-Prix Tifon_2A Stigmatogobius_sella Trainou Shah_Namah San_Vicente_Mártir_de_Abando Serpol_vulgar Salmo_trutta_marmoratus Selviria Stefan_Wul San_Diego_Country_Estates Scutiger_liupanensis Tranvia_de_Madrid Sudeste_Asiatico Sere_nere Senderista Sima_de_las_Palomas Termómetro_de_mínima Segunda_División_de_Espana_2008_09 Santa_Maria_(Bulacan) Sitrac-Sitram Threskiornithidae Ted_Skjellum Senyera_de_Cataluna Serie_32_Grandes_Éxitos:_Melissa_(álbum_doble) Seclusión Star_Wars:_caballeros_de_la_Antigua_República_2:_los_señores_Sith Sistema_circulatorio_abierto Teoría_de_Maxwell Stephen_Marley Tiñitas Sium Sistema_de_ligas_de_futbol_de_Argentina Sociedad_Economica_de_Amigos_del_Pais_de_Sanlúcar Sinivālī Tesoro_publico Sunnyvale Teofilacto_Botaniates Tianguis_Turístico Tito_Larcio_(cónsul_501_a.C.) Sepahan_FC Transición_vítrea_dinamica San_Petersburgo_(Florida) Semantic_gap Streptoglossa Sitio_de_homínidos_fósiles_de_Sterkfontein_Swartkrans,_Kromdraai_y_sus_alrededores Sulop Tracert Scott_Fitzgerald Thire

html map