Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Ciudad_Deportiva_del_Real_Zaragoza Abū_Qīr Codename:_Kids_Next_Door:_The_Movie Coeficiente_de_contingencia Constitución_del_Estado_Portuguesa Cohabitación Comunidad_(Gales) Vuelta_Ciclista_del_Uruguay Clermont_Dessous Abd_al_raman Alchornea_pittieri Acción_Popular Colnect Al-Hasa Albepierre Chen_Yuen_(acorazado) Yajnavalkia Alcalali Ward_(Colorado) Valentin_Guzman_Soto Cinematografía_de_España Colbún_Machicura Akimine Xavier_Vallmajó Adelia_pedunculosa Adamsburg,_Alabama Chimera_(Stargate_SG_1) Valle_de_Lago Valor_._y_¡al_toro! Akiodoris Alberto_Sanchez_Martinez Claude_(pelicula_de_1993) Vampyr_(novela) Acción_(matemática) Alacran Valies_de_al_Andalus Xenagama Aerial_Medical_Service Võ_Chí_Công Via_Radio Condado_de_Atkinson Cobos_de_Fuentidueña Aeropuerto_Internacional_de_Bucarest-Henri_Coandă Claude_Chabrol Abidos_Pirineos_Atlanticos Virgen_de_Nuestra_Senora_de_Lourdes Academia_de_la_historia Cideville Clambus Charlotte_(Iowa) Cine_de_Perú Adivina_cuanto_te_quiero Adepal_Alcázar Yongbyon Claudio_Fuchiwaki

html map