Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Omer_Onan Peder_Severin_Krøyer Museo_Nacional_de_Historia_Natural_de_Londres Orugglega Ownbey Pascueta Netbsd Notacion_de_Forsyth_Edwards NiFe Paphiopedilum_nigritum Pedro_Ovalle_y_Landa Peyrieu Parque_nacional_Pieniny_(Eslovaquia) Piel_negra Perdoa-me_por_me_traíres PSIUP Nacionalidad_colombiana Neuvelle_les_la-Charité Nahuatlismo Pirámide_del_derecho Organización_territorial_de_Haití Oro_blanco_(desambiguación) Orquesta_filarmonica_de_Nueva_York Orlando_Van_Bredam Omi_shima Organizacion_territorial_chilena Organizacion_territorial_de_Guinea_Bissáu Personajes_de_Barranquilla Nausea_(banda) Pioneer_(Florida) Numero_de_Bacon Oxyzygonectes Paracuellos_de_la_Ribera Nunca_voy_a_olvidarte..._los_exitos Placolobium Museo_etnográfico_y_arqueologico_(Coy) Pleiospora Mycetina_rhodoptera Nrsimha Nambudripad_Allergy_Elimination_Technique Paronychia_sessilis Polycarpaea_indica Piza,_Antoni Nindōkai Peña_de_Alájar Partido_Republicano_Brasileno Pato_Donald Pisco_(Ica) Petesia_carnosa Pepino_redondo Penyab Nilotico Neyruz Next_(paradiafonia) Parque_nacional_Catatumbo_Bari

html map