Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Rio_San_jorge Municipio_de_Boston_(condado_de_Summit,_Ohio) Ricardo_Martinelli_Berrocal Incendio_de_Medina_del_Campo Fujiwara_no_yoshitaka U_D_A. Iglesia_de_San_Julián_(Santa_Olalla) Municipio_de_Peru_(condado_de_Morrow,_Ohio) Gardner_(Illinois) General_Onganía Gamma_Leporis Fundacion_Punta_Entinas-Sabinar_e_Isla_de_Alboran Independencia_de_Mozambique Gil_(Uruguay) Rhodiola_odorata Gastronomía_del_sur_de_Estados_Unidos Río_Chicago SKCZ Fuego_Eterno Municipio_de_Scott_(condado_de_Adams,_Ohio) In_the_Lap_of_the_Gods Fructologie Sabana_y_praderas_inundadas_del_sudd_y_el_sahel Indicador_de_dirección Geiranger Glemone Municipio_de_Manfred Fuerza_Aerea_de_Bolivia Frédéric_Etsou_Nzabi_Bamungwabi Uroobovella_andrassyi GJ_1105 General_Vedia Rohdea_ensifolia George_Noory Ude-hishigi-juji-gatame Gladioglanis_conquistador Roubieva_multifida Reinach GAU_8_Avenger Frosthardr Genes_y_enfermedades Renato_Bruson Royer-Collard Ultimate_Fighting_Champions Gladys_Torres S_A._F. Municipio_de_Wayne_(condado_de_Lake,_Dakota_del_Sur) Georgi_Parvánov SA-334 UkrSSR Fuerza_Pais Iguvio Infantería_blindada Fuerza_Aérea_de_Cochinchina Fundacion_Europea_para_la_Gestión_de_la_Calidad

html map