Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Crevéchamps Córdoba_(Colombia) Direccion_facultativa Dennis_DuVal Copa_de_la_AFC_2010 Edebé Dimitar_Popov Economia_de_Israel Cuestion_social Duvernoia Cruz_de_San_Jorge_(Cataluna) Amnon_Lipkin-Shahak Dos_Torres_(Córdoba) Altes_Rathaus_(Hanover) Division_Keeler Cuzco_(desambiguacion) Cultura_de_malta Distrito_de_apac Daunia Curare_(banda) Dr._Mabuse:_El_infierno Alejandro_Martínez_Rodríguez Diario_de_una_pasion Distribucion_Beta Dividida Amara_makolskii Amazona_dufresniana Day_of_Radiance Deportivo_Valdivia Alvar_Palmgren Cylindropuntia_arbuscula Duophonic Delia_Matte_Pérez Amistad_(Texas) Daniella_van_graas Distrito_de_Patna Ameiurus_brunneus Copa_de_Campeones_de_la_CONCACAF_2005-06 Distancia_(album_de_Jose_José) Dauntless Amanozako Alphonse_de_Polignac Dicladispa_densa Edificio_first_national_bank_of_boston Copa_Unique_2010 Danaida Cuthalion Departamento_de_Orán_(Argentina) Country_Towers_Mérida Dólar_norteamericano Alejandro_VI Amphoe_de_Mueang_Chonburi E.E.E. Dichaetaria Duru-Verinag

html map