Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Extrema_pobreza Estadio_de_Liga_Deportiva_Universitaria Febrero_de_2003 Estadio_San_Martin_de_Porres Elecciones_generales_del_Reino_Unido_de_1847 Extermineitors_II_la_venganza_del_dragon Escatologia_(fisiologia) FK_Kolubara Escape_The_Fate_(Demo) Elk_Grove Ferroglobus Eucalyptus_tasmanica El_Consul Epecuen Estan_Vivos Encuentro_Progresista-Frente_Amplio_-Nueva_Mayoría El_príncipe_de_Central_Park Escuela_Municipal_de_Fútbol_Reocín Five_Star_Day Federico_Gravina_y_Napoli Enuff_Z'Nuff_(álbum) Fiat_Siena Federación_de_Piraguismo_del_Principado_de_Asturias Estación_de_Campdevanol Eliana_Ramos Fañch_Elies Formula_3_Chilena Estacion_de_esqui_de_Sierra_Nevada Festival_de_Eurovisión_de_Jóvenes_Músicos_2000 Evaldas_Šiškevicius F-16_Solo_Display_Team_(Belgica) Estación_de_Boulogne_-_Pont_de_Saint-Cloud Elecciones_parlamentarias_de_Sudán_de_1986 Español_colombiano Ejercito_de_Liberacion_de_Kosovo Erndlia_zerumbet El_botones_sacarino Esguevillas_de_esgueva El_Alcázar_(periodico) Estacion_de_Valencia_Sant_Isidre Euproctus Fire El_Lute_II:_manana_sere_libre FADSP Elecciones_legislativas_de_Ecuador_de_2002 EuroMaidan FoxPro_2 Epidendrum_marginatum Edy_Brok Ferrería_(estacion) El_Porvenir_de_Gerli Equipo_nacional_de_gimnasia_ritmica Expectorante Fiebre_de_rift_valley Festival_de_Eurovisión_de_Jóvenes_Músicos_1992

html map