Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Microrregión_de_Boca_do_Acre Radio_Granada Pável_Vasílievich_Rychagov Gran_Premio_de_Japón_de_1996 Prim._Fl._Holsat. Provincia_del_Sur_(Nueva_Caledonia) RNV Grey_Cup Rangen Melchora_Aquino Marieitidae Mikhail_Bakunin Loco_por_Anita Micrófono_de_condensador_de_RF Marina_d'Or Praça_de_Espanha_(Metro_de_Lisboa) Malpartida_de_la_serena Maple_Leaf_Muscle Gottfried_von_Strassburg Louis_I._Kahn Los_Pasajeros_del_viento Mariano_R._Brito Pradera_(estacion) Llucià_Osle Margarita_Gonzaga_d'Este Meteoro_(serie_animada) Love,_Love,_Love_(glee) Maria_Josefa_Sancho Los_defensores_de_la_tierra Luis_Roberto_Márquez Proyecto_West_Ford Logaritmo_iterado Mariya_Sharápova Mikki_Moore Louis-Léopold_Chambard Loxanthocereus_cullimannianus Provincia_de_Overijssel Mar_y_montaña Línea_E_(Río_Gallegos) Llameiro Raion_de_Lanivtsi Miguel_Castro_Leñero Grevillea_vestita_var._angustata Regimiento_N._38_de_Infanteria Michael_Imperioli Matehuala Gran_Ducado_de_Berg MD_12 Luge_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Innsbruck_1964 Grevillea_banksii Presidentes_del_Club_Nacional_de_Futbol Malva_doncella Massoules Marcos_Carámbula Presbytis_entellus

html map