Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carlina_de_Andalucía Celastrus_aphyllus Casa_del_Pueblo_(Espana) Changgyeonggung Beato_Pedro_de_Zúñíga Botanica_pura Cefalocaridos Capulcu Bosquiea Boliden_AB Baliguian Bulgaranus Cestrum_cauliflorum Centro_de_Educacion_Integral_6_de_Marzo Brandon_Roy Cangreja Centrolene_quindianum Castillo_de_Arévalo Borriquete Barrio_Grandoli CGA Bandera_de_la_república_democratica_del_congo Batalla_de_Chora Beautiful_Losers Babylon_5_El_Rio_de_las_Almas Cassida_sanguinolenta Año_50 Bélgica_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_2000 Brigada_de_Infanteria_Ligera_Paracaidista Bollo_de_anís Canal_21_(Argentina) Batilly_en_puisaye Beverley_Owen Burned Batallas_de_Kawanakajima Buscaglia Caudofoveados Bandera_del_estado_Amazonas Begona_Alvarez_Civantos Bhagavad_Guita Budismo_majaiana Beverley Carlos_Garcia_(pianista) Britain's_&_Ireland's_Next_Top_Model,_Ciclo_9 Beiselia Batalla_del_paso_Rishki Barrio_Emilio_Mitre Batalla_de_Himera_(480_a._C.) B_Tauri CECyT_No._4 Biblioteca_Gonzalo_Robles Cadmo_y_Harmonia_(Lully) Campana Brunfelsia_calycina_f._grandiflora Carlos_Giraudo

html map