Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Partita_para_violín_solo_n.º_3,_BWV_1006 Paulo_Ramos Peribáñez_y_el_comendador_de_Ocaña Phebalium_elaeagnifolium Peninsula_de_Setubal Península_de_Jaffna Nosaltres_Sols! O_E_Warb Ned_'n_Edna's_Blend Peñamellera_Baja_(Asturias) Opuntia_verschaffeltii Música_negra Non_serviam Porno_chic Natacion_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Berlín_1936 Plugins_photoshop Peckoltia_filicaudata Persicaria_tomentosa Orsanic Neurofeedback Octubre_de_1934 Nuggets_Original_Artyfacts_from_the_First_Psychedelic_Era_1965_1968 Perico_australiano Patricia_Raduá Paramo_(Costa_Rica) Plan_de_Codallos Notosacantha_badia Nigritella_hybrida Peristilo Nathaniel_Parker Pasterizar Original_Soundtracks_No_1 Peugeot_908 Orquesta_sinfonica_de_San_Francisco Nocturnos_Op._15 Paláu-Sabardera Ngai_Hong Otradni_(Tajtamukai,_Adiguesia) Phymatapoderus_sitshuanensis O_J.E. Notropis_orca Nino_fiera Omar_Defeo Ozolnieki Nicolás_Martelli Otto_Renner Orchis_ciliaris_var._alba Pittsburg Nomonyx_dominica Philip_Ryan My_Heart_is_Refusing_Me Palme_Nuova_Caledonia NGC_496 Petrea_stapeliae Ninos_Cantores_de_Viña_del_Mar

html map