Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Copa_de_la_UEFA_1986-87 Copa_América_1927 Cuando_yo_te_vi Algonquinos_(Nueva_York) DDB D1GP Domo_(desambiguación) Dimas_Martín Crítica_de_la_Razón_Práctica Culpeper_(Virginia) Distrito_de_Pativilca Crataegus_benearnensis Duparquetiinae Alexander_Karelin Almáciga Corethamnium Cuerno_de_unicornio Degradación_proteínica Dermival_de_Almeida_Lima Diego_Cochas Alumbramiento_(cortometraje) Cristobal_Holzapfel Dampierre-en-Graçay Copa_Confederacion_de_la_CAF_2009 Ana_la_de_Álamos_Ventosos Cornicalera Amaranthus_blitoides_var_thellungii Duckman ENEDI Domingo_Pérez_Cáceres Distrito_Administrativo_de_Troitski Amorbach Alfonso_Moreno Alyson_Court Copa_de_Europa_de_Balonmano_1958-59 Daniel_Sanabria Demografía_de_Butan Alicia_Aguilar Copa_Preparación_1962 Dúo_Cristina_y_Hugo Códice_florentino Edad_Contemporánea Corcholata Cuarta_temporada_de_Skins Aleksandr_Moiséyev Cristian_Campozano Departamento_San_Justo Cuji_cimarrón Downtown_Jebel_Ali Copa_del_Rey_de_futbol_1997-98 Alla_Nazimova Edgar_Acosta De_Havilland_Goblin Defensor_del_pueblo_de_navarra Convergente

html map