Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Smiljan_Radic_Clarke Tab_(album) The_Ziff_Who_Came_to_Dinner Servicios_publicos Siglo_XXVI_adC Seguidores_de_Kadyrov The_letter_(pelicula_de_1929) Subzigomórfica The_Wooden_Camera Teresa_Rivero_Sanchez_Romate Salpas Saint_Julien-les-Russey Superintendencia_de_Electricidad_y_Combustibles Salvador_Beltrán_del_Río Sinfonia_n._43_(Haydn) Tiempo_Estándar_de_la_Montaña Semana_Santa_de_Cáceres Sigena Spanish_Town_(desambiguacion) Sinfonia_No._6_(Dvorák) Selección_de_fútbol_sub-20_de_Rumanía Saint-Martin-du-Mont_(Côte-d'Or) Torres_Quevedo Torneos_majors Selva_humeda_del_oeste_de_la_cuenca_del_Congo Sesión_continua San_Sebastián_(Mantegna) Saint-Avit-Frandat Saná Stan_Laurel Stepan_Maximovich_Petrichenko Séranon Sauvigny_le_Beuréal Simon_Spilak Transferencia_de_electrones Sueños_inalcanzables TAMSE The_Mini_Munsters Santos_oleos Sons_of_anarchy SuperLiga Seguros_Bolívar_Open_Barranquilla Stemma_(corona) Schistoclamys_melanopis Shahidka Toyota_Celica_Twin_Cam_Turbo Salvia_glutinosa Síndrome_de_Louis-Barr Shape_of_Things_to_Come_(álbum) Supercopa_de_Europa_de_waterpolo_masculino Saint_Series São_Jose_dos_Pinhais System_7 Saint-Gence Succisa_aurigerana

html map