Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Agencia_de_Educacion_de_Texas W_E_Higgins Clodio_Albino Voynichés Cis_adamsoni Vanacampus Viṣṇu-puraṇa Xénakis Aguilar_del_rio_Alhama Aedes_vexans Valdepenas Colección_Boone-Canovas Al-Shabab_Manama Valle_del_Fin Acheilognathus_omeiensis Combretum_lepidotum Condado_de_Wyoming_(Virginia_Occidental) Chloraea_sceptrum Zizia_aurea W._Somerset_Maugham Zélia_Cardoso_de_Mello Coloma_(Míchigan) Vieil-Moutier Chipe_de_cabeza_gris Alcantarea Cocido_Maragato Comparacion_de_editores_hexadecimales Visnú-dharmottara-purana Clásico_de_los_Documentos Ai_Biblia Clitoe Zoo_de_Córdoba Claudio_Moreno Aileen_Celeste Aeropuerto_internacional_de_Nom_Pen Aeropuerto_Internacional_de_Napoles Alan_Leo Chriolepis_minutillus Coartacion_aortica Vulpes_vulpes_cascadensis Wake_on-LAN Cocteau Valmascle Club_Deportivo_Ciudadelas_del_Norte_de_La_Troncal Colegiata_de_la_Santa_Cruz Acuerdos_de_san_andres Children_of_the_Corn Cleptomana Volsci Varzay Consejo_nacional_de_la_resistencia Aesch_(Basilea-Campiña) Compania_de_los_Caminhos_de_Ferro_Portugueses Veturius_dibbi Wellington_Sandoval

html map