Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Lęki_(condado_de_Ciechanów) Mariano_Cabal Miguel_Otero_Lathrop Rattus_pelurus Mairia Mentiras_Malditas_Mentiras_y_Estadisticas_(El_Ala_Oeste) Provincia_del_Norte_(Papúa_Nueva_Guinea) Masa_no_suspendida Mailly_Maillet Red_Sara Raffles_Hotel Malva_(genero) Live_Is_Overrated MCMXCVI Pulihora Prosopocoilus_antilopus_insulanus Provincia_de_Cercado_(Cochabamba) Luis_Fernando_Pérez_(futbolista) Mercado_de_Santa_Maria_de_la_Cabeza Rasbora_johannae Meaño Mi'raj Manuela_Kraller Randy_Foye RS-485 Pret_a-porter Martín_Karpan MOS_6507 Meriní Pumarín_(Oviedo) Miguel_N_Lira Louis-François_Trouard Magdalena_(partido) Microrregión_de_Araripina Marqués_de_la_Ensenada_(A_11) Quatre_Carreres Medalla_de_Andalucía MMLO Prejano Louis-Mathieu_Langlès Mesandrinia Michaela_Schaffrath Proposicion_de_ley Mijaíl_Tujachevski Luis_Munoz Michael_J._Smith Progestagenos Rapsusklei_&_Hazhe Los_Rakata Manuel_Saavedra Magia_del_caos Miho_Komatsu Mahina Raión_de_Yasynuvata Ramon_Meza_Barros

html map