Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Division_política_de_Alaska Alvarez_Quintero Diplomacy Duba EFP Ecuacion_de_bernoulli Copa_de_básquet_de_Francia Desis Diodo_PIN Cámara_de_la_corte_imperial Diglosa_acanelada Cyclodinus_moltonii Distrito_de_Metz_Campagne Dyedjonsuefanj Cortaritermes Earth_Song Coussa Amadeo_de_Habsburgo Cotia Dawson_(cráter_lunar) Demarcación_administrativa Durych,_Jaroslav Disnea_Paroxistica_Nocturna Descarga_eléctrica Ana_Rujas Critica_al_capitalismo Alfa_Caeli Denise_Feierabend Dactyloperus Costa_de_la_princesa_marta Cápside_virica Coyolxuahqui Cult_of_static Amygdalus_communis_var_ossea Cooper_Union Cromañón Americhernes_bethaniae Cumulopuntia_famatinensis Echinocactus_johnsonii Dormidera_maritima Doggent Diane_Craig Courcite Derecho_Ambiental_en_el_Peru Dendropsophus_subocularis De_algunas_senoras/_Pum-Pum_te_mate Delfínidos Douai_(Belgica) Diana_Ossana Domingo_Lim_Siazón_Junior Curva_del_diablo Cornellà_del_Llobregat Distrito_de_Bad_Tölz-Wolfratshausen Amortiguador_reológico Dora_Puelma

html map