Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Region_la_Araucania Marganell_(Barcelona) Lucey_(Meurthe_y_Mosela) Grabado_leucografico Rafael_Mir_Jordano Granja_Modelo_de_Arkaute Real_Academia_Galega_de_Ciencias Princesa_Sayako Medal_Of_Honor:_Heroes_2 Metaball Lurago_d'Erba Maximiliano_I_(de_Mexico) Michael_(nombre) Marcos_Gomes_de_Araujo Maizières_lès-Vic Lodger_(álbum) Prefecto_de_Egipto Manteola_Petchersky_Sánchez_Gomez_Santos_Solsona/Vinoly Rascón_elegante Pygopleurus_despectus Mario_Kart_8 Mani_silvestre Primera_División_de_Espana_1999_00 Gregory_Maguire Milan_Nedic Ramiro_Meneses Mercado_de_Trajano Microrregiao_de_Sao_Lourenco Línea_B3_(AUVASA) Mayara_Magri Red_de_Área_Metropolitana Mesjenet Rafael Matrimonio_en_la_Iglesia_católica Michel_Vázquez Luis_Edgar_Devia_Silva Memoria_negra Rally_de_Montecarlo_de_1995 Radio_Television_de_Castilla_y_León,_S_A Mario_Meoni Pánico_moral Marroyo Ramon_Despuig Pseudomertensia_sericophylla Puerto_de_Navalacruz Melody_Anderson RTV McManaman Lycaena_phlaeas Luís_Pinto_Coelho Primer_Ministro_de_Montenegro Microrregión_de_la_Cuenca_de_São_João Puertos_Grises Martes_flavigula Graduado_escolar

html map