Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alonso_miguel_de_tovar Copa_de_Campeones_de_Europa_1955-56 Curgy Duque_de_Ribas Daggett Distrito_de_santiago_de_pupuja Copa_America_1939 Conócete_a_ti_mismo_(libro) Demolition_Smash Damian_Sanchez Discos_duros_portatiles EH_101 Ducado_de_berwick Economia_subterránea Durbuy Día_Once_de_Septiembre Debates_sobre_el_estado_de_la_nación Don't_Forget_About_Us David_Boughal Dinastia_de_los_Austrias Amygdalaceae Ana_de_Skalon Diarrhena Ecohabitar_(revista) Edgar_Acosta Cuidado_de_los_hijos Déjate_llevar Dictadura_de_Stroessner Convenio_relativo_a_la_Conservación_de_la_Vida_Silvestre_y_del_Medio_Natural_de_Europa Driosaurio Dasyprocta_cristata Costa_chica Alpinia_carnea Dánae_(Gentileschi) Cooperación_Sino_Alemana_(1911–1941) Demi Dioscoro_Teófilo_Puebla_Tolin Cuervo_picofino Distrito_de_Anhalt-Zerbst Crifford_Seminario Dorio Daouda_Malam_Wanké Corpúsculos_de_Pacini Distrito_de_Dibër Dalí_por_baudoin América_andina Difluoruro_de_kriptón Alfa_Romeo_33_Bertone_Carabo Alex_Ferrero Coral_Allegro Discografia_de_James Convergencia_Democrática_de_Castilla_y_León Cumbre_de_Washington Cut_the_crap Amok_(videojuego)

html map