Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Luigi_Ganna Gorgojo_carretero Quantifica Reacción_de_Alder-eno Matemáticas_del_Planeta_Tierra_2013 Loxanisa_atrata Ramon_Martinez_(político_venezolano) Magnum_(helado) Ptychococcus Rally_de_Córcega_de_1983 Proyecto_629 Golden_hits Maria_Luisa_de_Orleans Llibre_dels_Fets Marcos_Carambula Grecia_helenistica Provincia_de_san_marcos Gran_Piramide_de_Keops Puente_de_Oskar Gomez_González_de_Cuellar Melisandre_de_Ashai Maṇḍala Mahora_(Albacete) Martin_Leiva Menchi_el_Show Luis_Vallejo_Rodríguez Markanḍeya_purāṇa Materiales_actuales_del_Ejército_de_Tierra_Español Mediterráneo_continental Rafael_de_la_colina Randolph_Pausch Gran_Premio_de_Bahrein_de_2011 Ramphotrigon_megacephala Ludus_latrunculorum Region_valliserrana Provincia_de_Concepción_(Junin) Manuel_Argüelles_Argüelles Mansilla_Mayor_(Leon) Marcela_Turati María_Eva_Duarte Meseta_Yungui Luis_Fernández_de_Córdoba_y_Fernández_de_Córdoba María_del_Pilar_Sanchis Real_Jardin_Botanico_de_Sydney Madonna_con_il_Bambino_e_sei_angeli Quart_de_les_Valls Marco_Giovannetti Marcegaglia Radiotelegrafista Línea_M-113_(Campo_de_Gibraltar) Mareau_aux-Prés Pseudo-Dioscórides Lluis_Guilera Gobierno_y_política_de_Brunei Mae_Jemison

html map