Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jean_Marc_Nattier_el_Joven Jørn_Hurum La_catedral_de_la_ciudad_de_Potosí Koji_Wakamatsu La_Candelaria_(banda) Lachnoloma Jardín_Botánico_de_Bad_Schandau Jose_Julián_Aguilera_Vicente Leptotaenia Julio_Martin_Alarcón Isika_alpigena Limo K510 Kölr Jardin_Botánico_Wrigley Lafayette_Street_(Manhattan) Kanv Instituto_Estudios_Bursátiles_de_Madrid Josefa_Loreto_Pena La_Camara_de_Ambar Jose_Iturmendi_Morales José_Echevarría_Novoa Juan_B._Señorans Jose_Vigo_Remunana Kefalonia Kai_Greene_(culturista) Koi_no_dance_site José_Maria_González_Castillo Las_Nieves_(Bogotá) José_María_Lopez_(piloto) Lanouée Lista_de_premios_recibidos_por_Total_Annihilation Libre_(álbum_de_Soledad_Pastorutti) Jugando_sucio Kirkersville_(Ohio) Kenjutsu Jesús_Macias_Delgado Lagopodo_nival Les_Borges_del_Camp Itzcóatl_Tonatiuh_Bravo_Padilla Joaquín_Gascón_Romeu Ligue_francaise_anti-maçonnique Iperu,_informacion_y_asistencia_al_turista Lamborghini_murcielago_lp670_r_sv Kenneth_Wilber Jehan_Perreal Jóvenes_ocultos:_El_reinado_de_los_Frog Ivar_Iversen Jeph_Loeb Leonardo_Melian Lago_Vostok KEO Jianwen Jasionella Leonardo_Lourenco_Bastos

html map