Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Exodus_(album_de_Hikaru_Utada) Entreprise_nationale_de_Radiodiffusion_sonore Fragma Falsomordellistena_formosana_formosana Empresario_teatral El_duo_imperio Eterno_resplandor_de_una_mente_sin_recuerdos Francisco_Polo FES_Acatlán Estacion_de_Sestao_(Metro_de_Bilbao) Emmanuel-Joseph_Sieyes Estacion_Kontula Francisco_Lopez_Guerra_Almada Emperador_Ningzong_de_Yuan Elecciones_parlamentarias_de_2005_en_Egipto Ferdinand_Zecca Eugenio_de_Mazenod Esquina_(geometría) Enrique_Murciano Fiat_500_Sassicaia_by_Aznom Esternocleidohioideo Elecciones_Autonómicas_Madrilenas_(1995) Festival_Internacional_de_Benicássim Eupsophus_emiliopugini Estatua_de_la_victoria El_verano_de_Kikujiro Escuelas_filosoficas Feligresía Ermita_de_Nuestra_Senora_de_la_Asunción_(Caloca) Elevation:_Live_From_Boston Francisella_Tularensis Edmundo_Vargas_Carreño Estación_de_Argüelles_(Metro_de_Madrid) Fosfato_de_diamonio Family_Four Fatwa Ejército_de_Tierra_de_España Episodios_de_Capitán_Tsubasa Fallido_golpe_de_estado_soviético_de_1991 Fantasía_Impromptu Ferdinand-Victor-Eugene_Delacroix Francisco_Gonzalez_Gonzalez_(periodista) Electroerosion Federación_de_Fútbol_de_Baréin Ellon Erysimum_grandiflorum_subsp._dertosense Estatus_político_de_Puerto_Rico Fernando_de_la_Puente_y_Primo_de_Ribera Fernando_de_Borbón_y_Braganza Ficus_psychotriifolia Excitebike_64 Escarola_menor Edith_Serrano Estacion_de_Zaragoza_El_Portillo Frankie_Frisch

html map