Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
Farfalle, Farfalline, FarfalloniFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Isaac_Lee Isómero Jochy_Hernández Jose_Joaquín_de_Mora Kitab_i_Iqán Ivan_Rivas Las_Gemelas_Botero Jesus_Coronel La_edad_del_amor Ley_Reguladora_de_la_Subcontratacion_en_el_Sector_de_la_Construcción Leo_Marsicanus Lie_with_Me Les_Esseintes Islas_del_estrecho_de_torres Kąty_(condado_de_Ciechanów) Juan_Vida Lentilhas-de-água Jubainville Jefferson_Park_Transit_Center Jules_Napoleon_Guérin Jorge_Eielson Ley_Maura Kurziodendron Jose_Benlliure_Ortiz Jose_Enrique_Arraras Juan_Núñez_de_Lara Jose_Ángel_Valdes_Diaz La_bruja_de_Babilonia Literatura_africana John_Lennon/Plastic_Ono_Band Isla_Feklistova Irene_Caba_Alba José_Antonio_López_Bueno Jose_Luis_Pires_Azcarraga José_Afonso Lindolfo_Collor_(Rio_Grande_do_Sul) Juaca_Bobela James_Jones_(baloncestista) Jardin_de_las_Plantas_de_Paris Jacob_ben_Yosef_Abendana Ionia Interfaz_de_funciones_foraneas Irgún Lideres_del_Ranking_Elo_del_futbol_mundial Iván_Sitté La_Madeleine-sur-Loing José_Javier_Díaz Linn_(Misuri) Jamba Kimbanda Juan_Luis_Vassallo Juan_Claudio_Gonzalez_Calderón Juegan_a_las_adivinanzas Isla_Middle_(Chile) La_tempestad_(desambiguacion) |
html map |