Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Castillon-en-Couserans Bobsled Bathylinyphia_maior Bruckner Campeonato_Panamericano_de_futbol_de_salon Campeonato_nacional_de_Estados_Unidos_1903 Cecil_Bustamante_Campbell Bióxido_de_dihidrógeno Brown_(álbum) Bernardo_Pelegrí Cangrejo_de_río Bizcodeña Bell-Ville Bieno Calle_Bleecker_(línea_de_la_Avenida_Lexington) Babane Batalla_de_Kisvárda Barrio_de_san_pedro_regalado Carlos_Ochoa_(periodista) Beaucourt-sur-l'Ancre Celestia_(Idhun) Bedrich_Všemír_Berchtold Cabilla Bordura_componada Caballo_bayo_(plato) Benedictiones Basilio_martin_patino Braulio_Carrillo Botánico_(Asunción) Baltic_Basketball_League Campana_(Argentina) Bernac_(Tarn) Bretilio Cartucho_de_carbón_activado Capitan_Atomo_(DC) Balonmano_Aragon Brycon_rubricauda Campeonato_Descentralizado_1983 Bosseval-et-Briancourt Celso_Pina Cauco Banda_ciudadana Benesse_les-Dax Bariba Boombox Caserio_Salturri Basilica_de_Nuestra_Senora_de_Lujan Cadro Cereus_pentalophus Censura_postal Carlos_Diez_Gutiérrez Catastrofe_demografica_en_America_tras_la_llegada_de_los_europeos Bartolomé_estupiñan_cabeza_de_vaca Bifurcación_de_tridente Berggren

html map