Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Gymnocalycium_gibbosum Huseyin_Besok Horror Asociacion_de_cronistas_del_espectaculo Grupo_de_Amigos_Personales Huracan_Gordon_(2000) Huso_horario Monolepta_sauteri Ayax_(Sófocles) Aviador Monsonia Awka_Liwen Atkinsia Hopewell_(Virginia) Avenida_de_la_Constitucion_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Aramides_mangle Missa_Piccolomini Arantxa_Ochoa Hoy_no_circula Monasterio_de_Santa_María_de_la_Espina Arroyabe Ministro_del_Gobierno_de_Espana Hostage_(película_de_2005) Mtapaiasaurus IX_Distrito_Electoral_Federal_del_Distrito_Federal Austin_K2 Arteria_subcostalis Muhlenbergia;_a_journal_of_botany Anfibios_ibéricos Hospital_de_dia Monedas_conmemorativas_de_5_euros_de_España Antonio_Castro_Alves Arroyo_Guabiraví Hernan_Martín_Perez_Redrado Hery_(Nievre) Artemisia_annua Antonio_Trevin Anáhuac_(Nuevo_Leon) Apolo_8 Hwanghae_del_Sur Hydrangea_angustisepala Ann._Sci._Nat.,_Bot.,_sér._9 Heap_Binomial Gynandrobrotica_variabilis Aufrüstung Morangos_com_Acucar Arrátel Aristolochia_californica Antonio_Carlos_Konder_Reis Moretown Antirrhoea Hechos_de_los_hunos_y_de_los_húngaros Auximus Avril Harut_y_marut

html map