Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

UPIICSA_(estación_de_Metrobus) Gira_Animal Girija_Devi Tri-Cities_Blackhawks Rhyticeros_everetti Globinas Municipio_de_Woodville_(Carolina_del_Norte) Fronton_Labrit Risco Incidente_de_Tian'anmen_del_5_de_abril Iglesia_de_la_Compañía_(Quito) UCeDe Galimberti Municipio_de_Kalamo_(condado_de_Eaton,_Míchigan) Fremontiers Iguana_chilena Gilico_(Cehegin) Reischekia_papuana Uropoda Reino_de_Jotán Rogério_Mucke_Ceni Trichocentrum_luridum Tríkala_(prefectura) Municipio_de_Speedwell_(Misuri) Fundulus_pulvereus Rodolfo_Miguel_Cholo_Montironi Ruben_Berríos Ines_Arredondo República_de_Líbano Universidad_para_la_Paz Ingesa Union_Nacional_de_Ciudadanos_Éticos Reino_Bulozi Uxue_Barkos Gecarcinus_malpilensis Rica_fembra Resolucion_4686_de_la_Asamblea_General_de_la_ONU Fronteras_de_Ecuador Ganzábal Romanivka_(Raión_de_Ananiv) Rogelio_Montemayor Triple_Entente Fósiles_en_La_Rioja Iglesia_de_Santo_Tomás_(Coro) Reunion_de_Zunyi Rubiáns Frederic_Leclercq Iglesia_de_San_Martín_de_Salas Rui_Patricio Municipio_de_Crawford_(condado_de_Osage,_Misuri) Iglesia_de_Santa_Gertrudis Richard_Tarlton Repo_Man Río_Avon_(Devon) Río_Styr

html map