Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Ophrys_mammosa_ssp_grammica Paolo_Sardi Orden_de_Compra Pina_(botanica) Niall_de_los_nueve_rehenes Paula_Vazquez_Picallo Pabellón_Mudéjar Paheri Numeros_de_teléfono_de_información Partido_Socialista_Popular_(España) Noemí_Galera_Nebot Neofelis_diardi Penedès Polideportivo_Ejido Pierrefiche_(Aveyron) Palacio_municipal_de_deportes_de_granada Nemognatha_ephippiata Patrimonio_de_la_Humanidad_en_el_Líbano Pachycereus_tehuantepecanthus Partido_Cívico_Democratico Piroghi Philander_andersoni Ocas_de_Meidum Piano_Concerto_No._1_(Chopin) Ortovero Nomenclatura_(biología) Nithard Paramphistomun_cervi Oslofjorden Parasphendale Músculo_coracobraquial Phillip_champion Nedrow Oteo_(Álava) Paspalum_uniflorum Oasis_de_egipto Neguilla_común Neocuatrecasia Petits_Chevaux Orden_militar_de_max_joseph Persecucion Museo_Munch Palmerin_de_Inglaterra Palacio_Mercadal Poligono_de_Willis Operacion_QRP Mutilación Namiapi Mágicos_de_Caracas Palacio_de_congresos_de_Lleida Pedro_Manjón_y_Fernandez_de_Valdespino Plaza_Loreto Oesling Museo_de_los_Niños_de_Caracas Pellet

html map