Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Korda_Alberto_Díaz_Gutiérrez Linea_N7_(Cordoba) Libro_revelado Julio_Bañuelos José_Eulogio_Garate_Ormaechea Laguna_Murillo Jose_Ramón_Alvarez_Rendueles Intruso_(1993) Litologia Juan_Alonso_Perez_de_Guzmán_y_Zuñiga_(1503_1558) Joaquím_Jorda Langhirano Julián_Díaz_Ortega Investigacion_y_Ciencia Joseph_S._Nye,_Jr. La_Guerra_de_la_Reina_Araña José_Vilarasau_Salat Lista_de_tipos_de_casas Isopentano Lenguas_de_Guadalcanal La_Ferrière-Bochard Las_Aventuras_de_Tintin Joseph_Aspdin L_119_Light_Gun Juan_Carlos_Argüello La_Suiza_Espanola José_María_Hernando_Rábanos José_Fernandez_Nonidez Jose_Maria_Álvarez Josep_Sánchez_Llibre La_flore_adventice_de_Montpellier Liga_de_Fútbol_Profesional_(Espana) Jose_Echeverria_Novoa Kyu-shu- Juan_Alonso_Perez_de_Guzman_y_Zuñiga_(1503-1558) La_Membrolle_sur-Longuenee José_Manuel_Cañas Lagos_(Sudan) La_compañía_militar_del_capitán_Frans_Banning_Cocq José_Luis_López_Panizo Jaromír_Blazek Linea_900 Janusz_Pawłowski La_Loma_y_las_Villas Lista_de_sátrapas_de_la_Frigia_Helespontica Justicia_universal Jose_Vela_Zanetti José_Monero Junco_de_la_pasión Juan_Carlos_Silva_Bocanegra Joaquín_García_Bernaldo_de_Quirós Jardin_Botánico_de_Liubliana Jessica_Atreides Kon-Tiki Latitud_(cartografía)

html map