Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Día_Internacional_para_la_Preservacion_de_la_Capa_de_Ozono Dumas_Torrijos_Pauzner Doramitzi_Gonzalez Decada_de_1870 Edam_Volendam Cunninghamia Dākshyāyanī Almudena_Lobo Día_de_la_Afrocolombianidad Diaz_de_Mera Cyperus_esculentus_var_lutescens Algoritmo_de_multiplicación Demografía_de_Bélgica Alphas Alopecia_androgénica Amelanchier_lucida Allium_porrum Dongfend_D120_EQ7240BP Allegheny,_Pensilvania Cámara_inteligente Deficit_de_sacarasa Am_Na_Saorànach David_i_de_escocia Echinosphaera Cámara_Cascudo Amictico Daniel_Sjölund Cosmodromo_de_Vostochny Alto_de_Abantos Copa_de_irlanda_de_waterpolo_femenino Altica_jarmilae Alfonso_Maria_De_Fusco Alès Economia_cultural Dendropsophus_seniculus Alto_Deba Cucuy Daucus_officinalis Copa_Ecuador_1970 Crespin_(Aveyron) Copa_COSAFA Des-gamma_carboxiprotrombina Crótalo_diamantino Distrito_de_Jose_Maria_Quimper Diocesis_de_Zamora_Michoacan Código_de_colores_de_25_pares Duque_de_la_Victoria Distrito_de_marcona Crisis_económica_de_1993_en_Espana Eddie_Robinson Corduroy_(libro) Douangdeuane_Viravongs Altoona,_Pensilvania Distrito_de_Chazuta Dolmen_(desambiguación)

html map