Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Josef_Zähringer José_Manuel_Seda Labatut_Rivière Linea_de_Espira Land_of_Hope_and_Glory Itabashi_Kuritsu_Akatsuka_Shokubutsuen Lindsay_(Oklahoma) Karaoun Levantamiento_en_santiago_de_cuba Jose_Arcadio_Buendia Jalon_(Alicante) Laguna_el_Espino Ley_de_Responsabilidad_Medioambiental Le_Pouzin Liotella_polypleura KUVI-DT James_Dunwoody_Bullochl José_Vidal Ira_Bowen Lago_Rõuge_Suurjärv Lista_de_municipios_de_Leon Kyōkai_no_Kanata La_Tête_en_friche Les_Magnils-Reigniers Jean_Rufin Joyce_E._Zavortink Lista_de_capítulos_de_Capitan_Harlock Kriyayoga Juan_Jose_Rodriguez_Sendin Jose_García_Ramos_y_Segond Lista_de_capítulos_de_Rurouni_Kenshin Las_Abiertas La_Unión_(La_Unión) La_inundacion_de_1926_en_Leon_de_los_Aldama Lachnaia_padillai Juana_de_tolosa Laurent_Naouri La_Terrible_Impostura Instituto_Tecnologico_de_Linares La_alegría_de_la_huerta_(película_de_1996) Literatura_de_Suecia Jamtli Juan_carlos_de_la_rosa Levi_Parsons_Morton Lista_de_ateos_célebres_activistas Juan_Bautista_Luis_y_Pérez José_Ángel_Acosta_Leon J_Edward_Gray Ledyard_CT Juan_Roqué Leptobrachiinae Le_Collet_de-Dèze Islas_Perhentian Kepler-10c La_Villa_de_Pedro

html map