Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dialogo_de_los_oradores Dommartin_(Ródano) Copa_Venezuela_de_Fútbol Death_on_two_legs Decibelios_(grupo_musical) Distrito_de_moyo Distrito_de_obersimmental Delitos_financieros Dannenberg Democratas_conservadores Almendra_malagueña Divx Douzens Crimen Alstroemeria_decora Cáncer_de_cavum Alloxantha_novellae Curculionidae Dunkin'_Donuts DX_Chamaeleontis Americana_de_aviación Amealco Dormilon Cómite_Judio_Anti_Fascista Corcelles_Cormondrèche Dedé Cranky_Kong Darío_de_Regoyos Delia_Casanova E312 Cuenca_norteamericana Cordoba_(Quindio) Distrito_de_Waldemburg Demoni Distrito_de_Mokokchung Crucero_miguel_de_cervantes Cuerpo_pineal Demetrio_I_de_Bactria Dunedain_del_Norte Draft_de_Expansion_de_la_NBA_de_2004 Ammi_broussonetii Edificio_Cine_Callao Diké Alexis_Nahuelquén Crepes_&_Waffles Distrito_electoral_de_New_York_(condado_de_York,_Nebraska) DO-178B Cueto_Rosales Copa_de_Europa_femenina_de_baloncesto_1970-71 Cuero_(Texas) Dominio_linguístico_leones Ctenocasmatido Dassault_mirage_iii Dinámica Dithecoluma

html map