Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Los_Dos_Árboles_de_Valinor María_Gabriela_Isler Mihaly_Munkácsy Manteola_Sanchez_Gómez/Santos/Solsona/Vinoly Martín_van_Dorp Provincia_historica_de_Västerbotten Marcos_de_vierna Rafael_Trujillo_Villar María_Calcano Maximilien_Rubel Markgräflerland Regresión_segmentada Gonzalo_Duarte_Garcia_de_Cortázar Raya_eléctrica Ramon_Pérez_de_Ayala_y_Fernandez_del_Portal Provincia_de_nakhon_nayok González_Byass Rafale Luisa_Ortega_Díaz Marie_Dominique_Chenu Proteina_periferica_de_membrana Manihot_esculenta_subsp._alboerecta Ra's_al_Ghul Masturi Provincias_Unidas_de_la_Nueva_Granada Principio_de_economia Maria_José_Alves Region_de_Fergana M/SG/S/S/S Griesheim-près-Molsheim Provincia_marítima_de_Lugo Prazeres_(Madeira) Megafilo Provincia_de_Bejaïa Reality_(álbum) Records_mundiales Merate Primera_Division_de_Espana_1942_43 Magister Rehli Maarten_Leunen Graduación_M Pristimantis_cruentus Magallanes_(sonda) Red_de_mundo_pequeno Gotico_de_Crimea Marcha_de_Radetzky Región_Kasai_Oriental Ramón_Picarte_(padre) Merindad_de_Sotoscueva_(Burgos) Provincia_de_biobio Grave_digger Línea_4_(Metro_de_París) Gorráiz_de_Arce Melesio_Morales

html map