Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Castillo_de_Mogente Berni_Tamames Carlos_Castilla Casco_M1 BWV_1049 Carmen_Diez_de_Rivera Blechnum_nigrosquamatum Cadena_alimentaria Canna_occidentalis Basilinna Buxus_aurea Bioquímica_clínica Años_450_a.C. Blaquier_(Saladillo) Bodegon_con_cardo_francolin_uvas_y_lirios Can_Utility_and_the_Coastliners Caecilia_perdita Chapuisia_terminata Catedral_de_San_Juan_de_Kuala_Lumpur Balseros Castillo_de_Oreja Cephalocereus_bahamensis Bolzano_Bozen Cartago_Costa_Rica Bijou_Brigitte Canton_de_Toulouse-2 Champagne_(Charente_Maritimo) Black_Mirror_(serie_de_televisión) Buxán_Rois Celsius Breuvery-sur-Coole Blood_ties Batalla_del_Edson's_Ridge Batman:_the_Animated_Series Batalla_de_Puruarán Bebidas_fermentadas Chad_Dickson CA-34 Carlos_Gonzalez_Rodríguez Campos_de_concentracion Campus_de_La_Merced Bernard_Lange Chalepus_dorni Cane_Corso Camara_de_Comercio_de_Bogotá Blesbok Blu:sens_Monbús Bassiri Blechepsin Belen_Perez_Muñiz Believe_(cancion_de_Dima_Bilan) Bathiaea Batalla_de_San_Quintin Camarones Changchunsaurus

html map