Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cayetano_Andrade Bertrand_du_Guesclin Capacidad_aerobica Bellevaux Berlaymont Cassia_michoacanensis Capítulos_de_GetBackers Burundanga Centro_de_Estudios_Técnicos_de_Automoción Catarrino Cajas_negras Cecilia_Payne-Gaposchkin Capitulos_de_Tom_y_Jerry Carta_de_Trabajo_de_1927 Ben_10_Carrera_Contra_el_Tiempo Bandera_de_Japón Benita_Martínez_Pastoriza Caserio_Ilunbe Burriana_(Castellón) Canal_Covadonga Cascada_Chachin Caminos_Celestiales Catálogo_de_entrada_Kepler Canton_de_Perpinán_1 Carex_bernardina Baboeuf Base_Jinnah Cerbon_Solorzano Beverly_Hills_(Misuri) Campanas_antárticas_de_la_Argentina_de_1950_a_1959 Basilica_de_san_isidoro_de_leon Batalla_de_el_pireo Caujil Casuarina_litorea Boussy_Saint_Antoine Basilepta_remota Canton_de_La_Mothe_Saint-Heray Bartolome_Maso Campeonato_Mundial_de_Waterpolo_Masculino_de_1991 Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_1963 Año_104 Bayly Caberfae_(Míchigan) Captain_Commando_(desambiguacion) Azul_de_Gascuña_pequeño Carlos_Sentís_Anfruns Casa_de_Misericordia_de_San_José_de_Valladolid Benjamin_Disraeli_conde_de_Beaconsfield Camara_digital Bifobia Cementerio_armenio_de_Julfa Brave_Little_Toaster Celso_López_Gavela Carthagineses_y_Romanos Barranco_de_Santiago

html map