Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fernández_Buelta Estación_de_Orense_Empalme Fidel_Maíz Estación_de_Francia_(Barcelona) Federacion_de_Sudáfrica_de_Futbol Encyclopædia_Judaica Energia_hidráulica Espana_en_Eurovisión Enrique_Villanueva Estación_de_Capolago-Riva_San_Vitale Etnografía_de_Belice El_Conflicto_de_los_Marx Encopresis Enrique_Cornejo_Ramirez Escudo_de_la_provincia_de_Malaga Espaňol Ejercito_Brasileno Explorer_51 Escena_erotica Elecciones_estatales_de_Valonia Evolución_demográfica_de_Espana_en_la_epoca_precensal Fase_prodromica Fernando_Tola_Mendoza Exostoma_berdmorei Festival_de_Música_Andina_Mono_Núñez Estación_de_Sant_Vicenç_de_Castellet/Sant_Vicenç_Castellgalí Fados Eje_volcanico_guatemalteco_salvadoreño Edouard_van_beneden Estereopticon Ensiforma_aeropaga Ferrocarril_de_San_Martin_del_Rey_Aurelio_a_Lieres,_Gijón_y_El_Musel El_Parque El_sentido_de_la_vida Equipo_Alemán_Unificado_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Innsbruck_1964 Feudalismo_bastardo Escuela_Normal_Mariano_Moreno Etnografia_de_paraguay Encore_(concierto) FIFI_Wild_Cup El_Yaracuyano Figueiro_(Pacos_de_Ferreira) Fay_Bainter Ermita_de_la_Consolacion_(Luchente) El_primer_instinto El_valle_de_los_lobos Felix_Ignacio_de_Tejada Elecciones_finesas_al_Parlamento_Europeo_en_1996 Fernando_Primo_de_Rivera_y_Saenz_de_Heredia Elecciones_al_Parlamento_Europeo_de_1984_en_los_Paises_Bajos Erie_SeaWolves Estacion_Parada_Pasco Foliacion Elbing El_espia_submarino_U_29

html map